Keress pénzt a mobiloddal és nyereményjáték!

 

 

Nyereményjátékok és ingyenes termékminták

 

Saját oldalaim (36 db) csoportositva linkajánlóval

 

2010. március 2., kedd

Arapapagáj

Sárga-kék ara (Ara ararauna)

Kép
KépHossza: 86 cm
Szárnya: 38,5 cm
Farka: 50 cm
Csőre: 6,6 cm

Fülfedői, nyakának elülső és oldalsó része és csaknem teljes hasa olaj-sárga alsó farkfedői és háta kék. Homloka és a fejtető elülső része zöld, csupasz pofafoltja krém-fehér, halvány rózsaszínű árnyalattal, zöldes-fekete dísz tollacskákkal, kantárán és az orrnyílás környékén a szőrszerű dísz tollacskák szintén zöldes-feketék. To rkán - részben a nyak oldalára terjedő - fekete sáv húzódik, melynek alsó része zöldbe megy át. Szárnyának felső felülete kék, az evezők belső zászlói sötétebb árnyalatúak, alsó felülete olaj-sárga. Farka felső felülete kék, az alsó sárga. Írisze sárgás, világosszürke belső gyűrűvel. Csőre fekete, lába sötétszürke. A fiatalok írisze barna, színeik halványabbak, a nagyon fiatal madár csőre szürkés.

Élőhelye: Kelet-Panamától dél felé Észak-Peruig, kelet felé Dél-Venezuelán át a két Guyanáig (Trinidad is), majd dél felé Brazília csaknem teljes területe, Bolívia és Paraguay; valószínűleg Argentína északi részén is f ellelhető.

Alfaja: nincs.

Röpte gyors, jellegzetes, nagy, lassú szárnycsapásokkal.

Tápláléka: magvak, diófélék, zöldségek, gyümölcsök.

Hangja rekedtes rra-aa. (Az ara név innen származik.) A tojó egyedül költ, párja a közelében tartózkodik, a kotlási idő 24-26 nap, a kirepülési idő 13 hét, a teljes önállósághoz további 3-4 hét kell.

Tartása: tágas, erős volierben helyezzük el, melynek légtere legalább 1,5m3-es, párban tartva ennek négyszerese indokolt. Télen fűtött helyiségben tartsuk. Különböző keménységű fadarabokat is tegyünk a volierbe. Jó felépítésű, gyorsan szelíddé váló, rendkívül szeretetre méltó
viselkedésű és jó beszédutánzó képességgel rendelkező madár. Gondozójával meghitt barátságot köt, játszik vele. Ha úgy érzi, hogy kevesebb szeretetet kap, búskomorrá és tolltépkedőssé válhat.

Zöldszárnyú ara (Ara chloropetra)


KépHossza: 90 cm
Szárnya: 40,5 cm
Farka: 44-53 cm
Csőre: 8 cm

Alapszíne mélyvörös, hátának alsó része és farkcsíkja kék. A válltájék, a kis szárnyfedők bázisa, a középső szárnyfedők és a belső karevezők zöldek, a kézevezők küldő zászlói sötétkékek, a nagy szárnyfedők és a külső karevezők kékek, az evezők alsó felülete mélyvörös. A farkfedők kékek, farka mélyvörös, felső felületén a tollak csúcsi része szélesen kék. Írisze halványsárga. Csőrének felső kávája szaruszínű, bázisának alsó része és az alsó káva sötétszürke-feketés, lába sötétszürke. A tojó valamivel kisebb. A fiatalok a szüleikre hasonlítanak, farkuk rövidebb, íriszük barna, csőrük felső kávájának bázisa és alsó kávája világosabb szürke.

Élőhelye: Kelet-Panama, Kolumbia (kivéve délnyugati részét), Venezuela (kivéve a partvidéket), Suriname, a két Guyana, Nyugat-Peru, Brazília (kivéve a délkeleti részt), Bolívia északkeleti és délkeleti része, Paraguay (kivéve déli részét) és talán Argentína északi része.

Alfaja: nincs.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése