Keress pénzt a mobiloddal és nyereményjáték!

 

 

Nyereményjátékok és ingyenes termékminták

 

Saját oldalaim (36 db) csoportositva linkajánlóval

 

2010. április 1., csütörtök

A madár testbeszéde

A madarak testbeszéde

A papagájok és más madarak testbeszéddel kommunikálnak az emberrel. Érdemes figyelnünk, hogy madarunk mit is szeretne mondani nekünk mikor  hangoskodva rikácsol vagy éppen szárnyait csapkodva próbálja magára felhívni a figyelmet.


A madár szemei: 

Ellentétben az emberekkel, a madarak képesek kontrollálni íriszüket, gyorsan tágítani és zsugorítani a pupilláikat. Ezt a látványosságot "villogtatásnak" nevezzük és a madarak ezt akkor csinálják, amikor izgatottak, nagyon érdekli őket valami, vagy amikor dühösek, rémültek, vagy agresszívek. Ezt a jelenséget összefüggésbe kell hozni a madár közvetlen környezetével és a testtartásával, hogy pontos érzelmeket tudjunk leolvasni.

A madár hangja:

A vadon élő madarak, különböző hangokat használnak, hogy figyelmeztessenek másokat a veszélyre, odavonzzák társaikat, védelmezzék területüket, és szociális kapcsolatokat tartsanak fent. A legtöbb madárnak nagyon magas hangja van, és többször is megpróbálnak kommunikálni veled. Énekelve, rikácsolva, beszélve, és fütyülve: Ezek a hangok gyakran egy boldog, egészséges, megelégedett madár jelei. Egyes madarak szeretik a közönséget, énekelnek, beszélnek, és fütyülnek, amikor mások is vannak körülötte a gazdáján kívül. De vannak olyan szárnyasok is, amelyek csendben maradnak, amikor mások nézik őket.
 • Csicsergés / Rikácsolás: A csicsergés lehet nagyon halk, vagy nagyon hangos rikácsolás A lágy csicsergés is lehet a jele az elégedettségnek, vagy lehet, hogy egy madár éppen beszélni próbál. A vadonban a madarak gyakran csicseregnek este elalvás előtt, hogy csatlakozzanak a csapat többi tagjához.
 • Nyelv-csattogás: Nyelvüket a csőrükhöz csettintik. Ezt olyankor teszik, amikor több figyelemre vágynak.
 • Morgás: Igen bizony, az agresszív madarak gyakran morgás szerű nagot adnak ki magukból. Ha a madarad morog, vizsgáld meg a környezetét, és távolíts el mindent, ami zavarhatja őt. Ha idegen közelít a madárhoz, akkor is adhat ki morgó hangot, tudatva a látogatóval, hogy ne közelíts.

A madár szárnyai:

Szárnyak nem mindig a repülést szolgálják, gyakran használják a kommunikációhoz.
 • Szárnycsapkodás:  a szárnycsapkodást vagy a helyben repülést gyakorlatként használják, hogy figyelmedet magukra hívják, vagy csak jelezzék boldogságukat. A madarak gyakran egyszerűen csak felemelik a szárnyukat, ami azt jelenti, hogy nyújtózkodnak vagy hűtik magukat.
 • Szárnycsapás: Szárnycsapás sok mindent jelenthet. Ilyenkor a madár dühös vagy fájdalma van. A szárnycsapásokat a váll és a fej fel- le mozgása kíséri a figyelem felkeltés érdekében és gyakran azt jelenti, hogy a madarat meg kell etetni.
 • Lekonyuló szárnyak: fiatal madaraknak meg kell tanulniuk, hogyan kell összecsukni a szárnyukat. Ha a madár nem rég volt megfürdetve, akkor is leengedi a szárnyát szárítás céljából, de ez akkor is megtörténhet, ha egyszerűen csak elfáradt.

A madár tollai:

 • Felborzolt tollak: a madarak gyakran borzolják fel a tollaikat a tollászkodás folyamán. Ez segít eltávolítani a szennyeződést vagy a tollakra lerakódott port. De a feszültség oldásának céljából is tehetik ugyanezt. Megfigyelhetjük, hogy ha hideg van, akkor is felborzolja a tollait.
 • Taréj pozíciója: taréja a legtöbb kakadunak van. Az elégedett, nyugodt madárnak általában visszafogott taréja van, amelynek csak a hegye görbül felfelé. Ha a madár izgatott gyakran megemeli a taréját. Ha azonban a taréjukat nagyon magasra tartják, ez azt jelzi, hogy félnek vagy nagyon izgatottak, és ez veszélyre figyelmeztet! Egy agresszív madár a taréját tarthatja laposan, közben sziszegő hangot kiadva.

A madár farka:

A madár a faroktollait is használhatja kommunikációra.
 • Farok csóválása: A madár, mint a kutya, akkor csóválja a farkát, ha szívesen lát téged. A madár ürítés előtt is gyakran csóválja a farkát. Ez gyakran hasznos, ha otthon idomítod a madaradat.
 • Farok-csapkodás: ez általános jele a boldogságnak, amikor ezt látod akkor boldog, hogy láthat téged, ilyenkor játssz vele vagy kényeztesd!

A madár lábai és lábujjai:


A lábat és lábujjakat nem használják olyan gyakran a kommunikációra, de ez csak néhány érdekesség a madarak viselkedését illetően:
 • Lábujjkopogás: egyes madarak, különösen a kakaduk a dominancia jeleként kopogtatják a lábujjaikat. Ez általában csak akkor történik, amikor úgy érzik, hogy a területükre betolakodó merészkedett.
 • Alig áll a lábán: egyes madarak ezt teszik, ha nem akarnak rádállni vagy rándehézkedni. Ez leggyakrabban akkor jelentkezik, ha már kivetted, majd visszatetted őt a kalitkába.
 • Lógó fej: egyes madaraknak a lelógó fej egy természetes része a viselkedésüknek. Mikor ezt teszik, ők boldogok és elégedettek a környezetükkel.
 • A kalitka aljának kapargatása:  a madarak szabadban élő társai általában a földről csipegetik fel a magvakat, ezért ez egy ösztönös viselkedési forma. Én a jákó papagájaimnál tapasztaltam ezt a kaparást amikor hisztiztek, hogy ki szeretnének jönni a kalitkából. Amint kiengedtem őket, ez abbamaradt.
 • 
A madár csőre és feje:

A csőrt több funkcióra is használják ápolástól a diófélék és magvak megtöréséig. Fegyverként is használják vagy fészket építeni.
 • Őrlés: Ha a madár őröl a csőrével, az az  elégedettségének a kifejezésre juttatása és a leggyakrabban akkor hallható, amikor a madár álomba merül. Őrlés alat a csőr ide-oda csúsztatását értjük.
 • Csattogtatás: ez különböző dolgokat jelenthet. Ha egyszer csattogtat és aztán becsukja szemét, akkor üdvözöl téged. Ha többször csattogtat, akkor valószínűleg egy agresszív megnyilvánulás következik.
 • Törölgetés: Nem ritka, hogy egy madár csőrét törölgeti evés után. Gyakran előfordul, hogy a madár a csőrét egy rúdban, a ketrec padlóján, vagy a ketrec oldalában tisztítja meg. Egyes madarak a csőrtörlést arra használják, hogy megjelöljék a területüket.
 • Csípés: Madarak több okból is csíphetnek, ennek a viselkedésnek is mindig valami áll a hátterében. Ezt általában olyankor teszi, amikor a területét védi, ha fél vagy dühös. Nyitott csőr, guggoló testhelyzettel kombinálva egy határozott jele annak, hogy a madár csípni készül.
 • Rágás: a madarak gyakran használják a csőrüket az egymással való játékban és a vívásban is.
 • A fej mozgatása: az olyan madarak, amelyek a figyelmedet szeretnék magukra vonni, a fejüket mozgatják ide-oda.

A madarak magatartása:

A madár testtartása nagyon fontos szerepet játszik a veled való kommunikácóban. Néhány testhelyzetnek konkrét jelentése van, az alábbiakban ezeket is bemutatjuk:
Nyugodt: ha a madárnak laza teste van, akkor boldog és elégedett.
Kuporog: Amikor a madár kuporog, fejét ide-oda mozgatva lefelé billenti, azt kéri, hogy cirógasd vagy vakargasd meg.
Fejjel lefelé: megpróbálja felhívni magára a figyelmet, a tiedet vagy egy potenciális társét.
Agresszív: ha a madár a fejét leeresztve, szemeit becsukva, meglebegtetett farok tollakkal, borzolt tollazattal, és merev testtel kuporog, arra figyelmeztet, hogy, ha provokálod, azonnal csípni fog!
Hanyatt fekszik:  bár a szabadban ez nem túl gyakori, egyes házi madarak a hátukon fekszenek, és még alszanak is ebben a testhelyzetben.
Pottyantós: pottyantás előtt a madár néhány lépést tesz hátra, lehajol, és felemeli a farkát.
Sok madárfajnak sajátos testbeszéde van, de a legtöbb viselkedési forma minden madárra jellemző. A madaraddal való kommunikáció, testbeszédének megfigyelése és értelmezése teszi a hobbimadárral való kapcslatot felhőtlenné.
  
(Forrás: háziállat magazin)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése