Keress pénzt a mobiloddal és nyereményjáték!

 

 

Nyereményjátékok és ingyenes termékminták

 

Saját oldalaim (36 db) csoportositva linkajánlóval

 

2010. április 7., szerda

Díszmadár az otthonodban:

Díszmadár az otthonodban: ne divatból válassz!

Díszmadár az otthonodban: ne divatból válassz!
Ha díszmadár lakik velünk, a természet varázslatos világának egy darabkáját tudhatjuk a közvetlen közelünkben. Jellemzően megnövekszik az érdeklődés egy-egy faj iránt, ha valamely sugárzott médiában róla szóló természet-, vagy éppen gyermekfilmet játszanak. Ezek a tájékoztatások azonban sokszor megtévesztőek.

Paris Hilton és a papagáj
Paris Hilton mindig divatból választ kisállatot

Szárnyas divat

Az állatokról szóló filmek olykor hamis képet adnak és olyan elvárásokat támasztanak, melyeknek az állatka nem tud megfelelni. Sajnos ezeket a téves információkat még meg is erősíti néhány lelkiismeretlen eladó, kereskedő, akiknek fontosabb a haszonszerzés, mint az általuk eladni kívánt élőlény további sorsa. És bizony azt is tudomásul illik venni, hogy nemcsak a leendő kedvencnek kell megfelelni a gazdi számára, de ez fordítva is igaz.
Aki kevés szabadidővel rendelkezik, az díszítse kertjét díszfácánok, galambok, díszbaromfik volierjeivel, párban vegyen papagájt, netán készítsen el egy ún. "zöldsarkot" egzótákkal a lakás egy nyugodtabb szegletében, vagyis olyan állatot válasszon, amelyik nem igényli az ember állandó közelségét. Ennek a feltételnek sokszor jobban megfelel egy szerény anyagi értékű törpehörcsög, mint egy drága papagáj.

Ha papagájt választunk

De, ha már papagáj, úgy elsősorban a domesztikálódás útján elöljáró nimfa vagy hullámos beszerzését ajánlanánk, mivel belőlük sokkal könnyebben válik az emberi társaságot kereső, bújós, cserfes "szobamadár", mint egy ritka, de a szabadság emlékét még intenzíven a génjeiben hordozó nagypapagájból. Természetesen, fajtától, egyedtől függően lehet még számos olyan papagájféle, ami kisebb, nagyobb kompromisszum kötéssel alkalmas az együttélésre, de nagyon sok múlik a gazdi hozzáállásán, türelmén is.
Ha a párban tartás feltételei adottak, akkor a legideálisabb, ha így vásárolunk madarat, vagy legalábbis, a későbbiekben esetlegesen adódó problémák esetén megoldható legyen egy ellenkező nemű pár beszerzése, elhelyezése.

Jákópapagáj puszi
A jákópapagáj a legnépszerűbb madarak közé tartozik   

Nagyon sok megkeresést kaptunk már, hogy valaki jákópapagájt, kakadut szeretne. Ilyenkor nem mindenki veszi jó néven, ha olyan magánügynek tűnő dolgairól kérdezzük, mint hogy mennyi időt tudna a madárral tölteni. Aki önmaga előtt sem ismeri el, hogy csak státuszszimbólumot, drága lakásdíszt akar, az bizony nagyot fog csalódni, mivel ezek a madarak, kellő törődés, foglalkozás nélkül, szinte kivétel nélkül tolltépős, öncsonkító állatokká válnak.

Menhelyeken kötnek ki a felelőtlen gazdik állatai


Nimfa kalitkában
A nimfa a hullámos után a második legkeresettebb papagájfaj
A gazdagabb nyugati társadalmakban egymás után létesülnek az állatmenhelyek, ahová az idegi problémákkal küzdő nagypapagájokat viszik a lelkiismeretüket (túl későn) megnyugtatni vágyók. Hazánkban a helyzet még rosszabb, mivel az ingyen elvihető, beteg állatért sokszor jelentkeznek olyanok, akik ezt a továbbértékesítés szándékával teszik... Vagyis időben kell átgondolni lehetőségeinket, igényeink, valamint, hogy mi mit tudunk nyújtani az állatok számára.

Alapos mérlegelést követően történjen meg a választás

A legtöbb fiatal papagáj kellő türelemmel megszelídíthető, kézre szoktatható és akár a fajtára jellemző mértékben emberi hangok, szavak utánzására, sőt alkalmazására is megtanítható. A nem oly régen még csak a fajta és egyed mentések céljára kifejlesztett mesterséges fióka felnevelési módszerekkel emberhez kötődő, szelíd madarat kaphatunk. Tény, hogy ezeknél kedvesebb madárkákat nem igen lehet a szüleik által felnevelt, identitás szempontjából "madártudatú" egyedekből nevelni.
Viszont vásárlásukkor fokozottan fontos a fentiek betartása, mivel ők már kevésbé lesznek alkalmasak arra, hogy esetlegesen megunt házikedvencből, hozzáértő, lelkiismeretes madártartó tenyészmadaraivá válhassanak. Szem előtt kell tartani, hogy a fiókából egyszer ivarérett papagáj válik és ilyenkor a személyisége olyan változásokon megy keresztül, ami családtagként, kedvencként akár elviselhetetlenné is teheti.

Legyünk felkészültek!

A fent leírtakkal nem az a célunk, hogy bárkit elriasszunk a madárvásárlástól, de fel kell hívni a figyelmet a "buktatókra", főként mivel rendszeresen találkozunk olyanokkal, akik nyilvánvalóan nem látják át, hogy élőlényt vásárolnak és nem plüssjátékot. A hazai madarászok, madártartók tábora is sokszorosa lehetne a jelenleginek korrekt tájékoztatás, tisztességes üzletpolitika mellett.
A gyenge, beteg állatot vásárló, a madárka alapvető tulajdonságaival tisztában nem lévő vevőnek, a fájdalmas emlékek, kellemetlen élmények miatt, akár egy életre elmehet a kedve az állattartástól, pedig az egyik legnagyobb öröm, a legboldogabb kikapcsolódás a velük való foglalkozás. Ha a szakirodalomból, madártartói és tenyésztői tanácsokból, személyes ismerkedések útján szerzett információk birtokában sikerül kiválasztani az új jövevényt, akkor még a hazaszállítás előtt készítsük el a megfelelő anyagokból készült és igényeinek alkalmas méretű helyét. Lássuk el a szükséges felszereléssel, arra ügyelve, hogy kerüljük a túlzsúfoltságot. A megvásárolt jó minőségű alaptakarmányhoz keverjük a korábbi tulajdonosnál etetett takarmányt az eleségváltásból adódó esetleges problémákat megelőzendő.
Mivel a legnagyobb gondossággal sem tudjuk mindazokat az ásványi anyagokat, vitaminokat biztosítani az eleségekben, amiket állatkánk a természetben magához venne, így ezeket kiegészítők formájában szerezzük be és előírás szerint adagoljuk. Bármilyen rendellenes viselkedés, betegség tünetének észlelése esetén forduljunk hozzáértő állatorvoshoz.
A fent leírtak szem előtt tartása esetén hosszú évekig, évtizedekig örülhetünk az otthonunkban tartott díszmadárnak.

Forrás: http://haziallat.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése